МАНИФЕСТ: „ДА СЪБУДИМ МИНЕРАЛНИТЕ БАНИ НА СОФИЯ“

Детска градина „Звездичка“ в гр. Варна празнува Деня на водата
март 24, 2016
СЕДМИЦА НА ВОДАТА – 16-22 МАРТ
март 22, 2017

МАНИФЕСТ: „ДА СЪБУДИМ МИНЕРАЛНИТЕ БАНИ НА СОФИЯ“

pano_termalno

МАНИФЕСТ НА  ГРАЖДАНСКИ КОМИТЕТ „ДА СЪБУДИМ МИНЕРАЛНИТЕ БАНИ НА СОФИЯ“

ЧРЕЗ ИНИЦИАТИВАТА „ТЕРМАЛНО-НОРМАЛНО”

 

НАЧАЛОТО
Всичко започна така…
Ние сме група от млади архитекти, за които качествената среда на живот е мисия и професия и мечтаем София, освен образцова столица, да бъде и едно по-добро място за живот. За нас красотата, чистотата и редът са важни човешки потребности, които трябва да съхраняваме, развиваме, създаваме и пазим. Така стигнахме до участие в „Предизвикателство за социална промяна“, организирано от Фабрика за идеи през месец септември 2015г.

 

IMG_1273_4_5_6_7_tonemapped_colour1-1024x660

снимка: Здравко Йончев

Банята в Овча купел по магичен начин ни призова. Бяхме шокирани и натъжени от настоящето й. Разровихме се в историята й, потърсихме данни за нея от различни места – снимки и разкази. Открихме още, че съвсем не сме единствените й обожатели. Доста хора преди нас са се опитвали да привлекат вниманието върху нея, един от които е фотографът Здравко Йончев, заснел отвътре цялата й драматична красота. С него беше първата ни от последвалите многобройни срещи с различни интересни личности, които споделяха нашето мнение и загриженост за минералните бани.
Сега, обръщайки се назад, сякаш някаква невидима сила ни водеше през цялото време и също като на едно истинско хоро, започнато от двама-трима, за нас се „хванаха” и други ентусиасти, в резултат на което обединихме усилията си в гражданския комитет „Да събудим минералните бани на София”.

 

minalo

 

МИНАЛОТО
Близкото и по-далечното, което ни вдъхнови
Минералните води като историческа идентичност на София. От 6 000 години София съществува на картата на света и причината е безценното богатство от минерални води, което се разлива в недрата й. Строителите на съвременна България добре са осъзнавали този естествен природен потенциал и затова още в далечната 1891г., почти веднага след Освобождението на България, те приемат Закон за минералните води, благодарение на който започва изграждането на минералните бани в София и в цялата страна.

minalo1minalo2
Минералните води са основен източник на здраве и благополучие за тялото и душата. София е град на водата, на лековитата топла минерална вода. Името й значи „мъдрост”, защото водата носи мъдрост…не звучи научно, но е истина. Минералната вода, както според науката, така и според метафизиката, пречиства тялото, носи облекчение от болките, успокоява нервната система и прави ума по-ясен. Римляните са били наясно с това и са ползвали термите за срещи на високо равнище, както и за прекарване на времето в размисли и разговори. Факт е, че едни от най-впечатляващите сгради на древния свят са именно термите. И така, до наши дни минералната вода се ползва за превенция на болести, за лечение и за рехабилитация. „Бъди жив и здрав“ казваме българите. Това е най-важното!

 

MG_5828_29_30_31_32_33_34_tonemapped-1024x664

снимка: Здравко Йончев

 

НАСТОЯЩЕТО
Това, което ни подтикна към действие

Най-емблематичните минерални извори и бани на София са неизползваеми. София има 42 минерални извора с 8 различни вида вода. Шокиращо e, че днес най-емблематичните минерални извори и бани на София са неизползваеми. Прекрасни сгради – паметници на културата са заключени, рушат се, изчезват лека по лека потънали в забрава. Не искаме повече това да продължава и трябва промяна! Нещата все още са поправими. Герб на София. Единствената следа, останала по отношение на този естествен природен ресурс, е гербът на София, който е изработен през 1900г. от художника Харалампи Тачев. Гербът включва изображения на четирите символа на града – търговията, църквата Света София, планината Витоша и лечебните минерални извори. За голямо наше съжаление, символът на минералната вода с годините става все по-неразпознаваем.
София липсва от картата на термалния туризъм. Нашият град е една от най-богатите на минерални водни ресурси локации в Европа, но категорично липсва от картата на термалния туризъм. Вместо това, градове с далеч по-малко ресурси заемат челните места като дестинации, а София дори не се упоменава. Столичани ходим на спа почивки в други градове и курорти, докато почти във всяка една част на града ни има свое собствено каптирано находище на минерална вода. А Централна баня сега е превърната в музей!? Мъдрият ни народ го е казал много добре: „Вода гази, жаден ходи.” В тази връзка е време да се възползваме от добрите практики в редица европейски държави, в това число Унгария и Италия, където развитието на термалния туризъм и култура е национален приоритет.

 

pano_termalno
„Термално-нормално”. Проблемът с минералните води е и проблем с идентичността на София и нейната древна история и съществуване. Това е проблема на забравата, на обезличаването на националните ценности и богатства. Нормално ли е всичко това, което описахме по-горе? Не е. Ето защо и нашата инициатива се нарича „Термално-нормално”, съдържайки в себе си сарказма към настоящата реалност, но и нашата решимост да върнем нещата в нормалния им вид.
БЪДЕЩЕТО
Това, което искаме да се случи: София е нашият град и ние искаме да се погрижим за него.

Да, именно ние, граждани и жители на София, имаме нуждата и отговорността да създаваме добра среда за живот. Природата е щедра към нашия град. София е в основите на Витоша и е пълна с минерални извори…тук сме и хората, с културата си, архитектурата и уважението към природата. Ако сме мъдри, можем да превърнем София в най-доброто място за живот за всички нас.
Да съхраним старите сгради. Защо е толкова важно да съхраняваме старите сгради? А колко е важно? Толкова, колкото е важно да помниш името си, да имаш идентичност. Толкова, колкото да можеш да разпознаваш кое е истинско и ценно и кое е фалшиво и безлично. Ако ти вържат очите и те пуснат някъде в света, да можеш да разбереш къде си. Толкова, колкото на всяко растение са му нужни корените…
Да възвърнем идентичността на София като град на топлите минерални води. Да се започне с реставрация на сградите на минералните бани – внимателно и качествено, с уважение. След това, да се пусне отново минералната вода в баните за обществено ползване с предоставяне на форми и възможности за модерна рехабилитация и релакс. Не на последно място, да се изградят нови модерни термални центрове за водни процедури на подходящи за целта места с обширни зелени пространства около тях.

Да издигнем ресурсите от минерална вода в България в национален приоритет. Ние искаме да възкресим както тези изоставени обществени сгради, така и културата на термалната вода, която носи само здраве, спокойствие и блаженство на тези, които я познават.
НАШИЯТ ПЛАН ЗА ДЕЙСТВИЕ
Какво ще направим, за да постигнем поставените цели

  • Събуждане на широк обществен интерес към минералните бани. Както споменахме, хорото го започват няколко човека, но леко по леко прераства в голяма виеща се верига от хора, която с ентусиазма и енергията си привлича към себе си нови и нови. Каузата за минералните бани и води на София за нас е такова хоро – ние вече сме хванати здраво около идеята и ще се радваме тя да запали и привлече още повече съмишленици. Трябва ни осъзнаване, загриженост и подкрепа, за да опазим и възкресим тези национални богатства.
  • Организиране на поредица от инициативи в подкрепа на каузата. За да създадем условия за възстановяване на баните ни е нужна кампания за „събуждане“ на гражданския интерес по темата за водата. Това ще стане чрез провеждане на целенасочени действия като различни тематични събития, информационна кампания, използване на вдъхновяващи артистични провокации.
  • Привличане на експерти и съмишленици. Да привличаме за каузата експерти и съмишленици, които да се включват дейно с познанията и опита си и да съдействат за изработка на градивни предложения и работещи нормативни документи. Така ще успеем да възстановим неработещата комуникационна система между отговорните за минералната вода институции и да създадем условия за развитието на сектор минерални води.
  • Провеждане на диалог с отговорните общински и държавни институции. Да стартираме диалог с общинските и държавни институции – уточняване на минали и настоящи отговорности, визията за бъдещето на минералните бани, а ако няма такава, наистина е крайно време да се създаде.
  • Насочване на първоначалните ни усилия към Банята в Овча купел. Много е важно да започнем от старите сгради. Те са вече в безпомощно състояние и са в голяма опасност. И затова избрахме да започнем от изключителната Баня в Овча купел, където спешно трябва да се вземат мерки по нейното спасяване. Построена е през 1933г. благодарение на обществени дарения на столичани, но от 30 години банята е заключена и се руши. Желанието ни е Баня Овча Купел да се превърне в обществен проект и образец на модерните възможности за рехабилитация и релакс, но и олицетворение на задружните усилия и колективния успех.
    В дългосрочен план. Ще продължим напред и с другите бани в София, а защо не и в цялата страна! Ще настояваме минералните води да станат национален приоритет за България, да се намерят модерни подходи за тяхното най-ефективно използване.

 

КОИ СМЕ НИЕ

 

Who are we
Ядрото на Комитета ни се състои от граждани с опит в различни области – архитекти, икономисти, терапевти, куратори, артисти, журналисти. Настоящ състав:       Надежда Сучева, Галя Дзаннато, Антоанета Салфидж, Елена Радева, Виргиния Захариева, Петя Кисьова, Мариета Ценова, Михаил Димов, Златина Толева, Питър Маджик, Петко Георгиев, Мария, Хинова.

 Вече имаме и много съмишленици,част от които видни обществени личности, които ни подкрепят и вярват в нашата кауза. Искаме искрено да им благодарим за това, както и за ентусиазма и идеите, които споделят с нас. Ще се радваме да намерим още поддръжници – будни и дейни граждани, загрижени за развитието и визията на нашата столица.

Посетете нашата страница във Фейсбук

https://www.facebook.com/termalnonormalno/.

Може да ни пишете на имейл termalno.normalno@gmail.com.

ЦЕЛИЯТ МАНИФЕСТ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back To Top