КРЪГОВРАТЪТ НА ВОДАТА

СПИСЪК НОМИНАЦИИ ЖУРИ
март 11, 2018
Два милиарда тона вода се изхвърлят годишно
март 16, 2018

КРЪГОВРАТЪТ НА ВОДАТА

 

 

 

Водният кръговрат осигурява условия за живот на земята. Той се дели на голям и малък.

  •  Големият воден кръговрат започва с изпаряването на водата от големите водни басейни (морета, океани). Изпаренията се кондензират в атмосферата и част от тях се връщат отново на земята като валежи. Освен че осигурява необходимата влажност, част от дъжда се изпарява или попива в почвата, откъдето чрез реките и потоците се връща в Световния океан. Там процесът започва отначало.
  •    При малкия воден кръговрат водата се изпарява от водните басейни, които се намират на сушата. Тя се кондензира и по този начин балансира температурните разлики, което от своя страна уравновесява местния климат. След това пада под формата на валеж, а водата от него се инфилтрира в почвата и чрез речния отток се влива в океаните и моретата.

В резултат на човешката дейност, днес много повече сладка вода преминава в океаните, които вече не могат да осигурят баланс. Намаляването на водата, която циркулира чрез малкия воден кръговрат, води до засушаване на климата, промяна на околната среда и загуба на биоразнообразие.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back To Top