22 МАРТ – СВЕТОВЕН ДЕН НА ВОДАТА

Кръгла маса „Ролята на водните оператори в ПУРБ и ПУРН“
март 21, 2016
ФОТОКОНКУРС „РЕКИТЕ В БЪЛГАРИЯ“
март 22, 2016

22 МАРТ – СВЕТОВЕН ДЕН НА ВОДАТА

WWD_UN

МОТО  НА 2016 –та: ВОДА И РАБОТНИ МЕСТА

 

С официална церемония по награждаването в националния фотоконкурс“Реките в България“ и празнична програма неправителствените сдружения  Българска Асоциация по Водите и „Аз обичам водата“ с подкрепата на МОСВ отбелязват празника в София

 

Неправителствените организации Българска Асоциация по Водите и сдружение „Аз обичам водата“ за четвърти пореден път съвместно организират СЕДМИЦА НА ВОДАТА по повод  22 март – световен ден на водата.

Празничната програма за 22 март ще се проведе в Национален музей „Земята и хората“ от 10:00 до 18:00 часа. Предвидени са разнообразни  тематични работилници, акции Н2Обичам  с измерване процента на хидратация  на тялото със специален уред, творчески ателиета, химически лаборатории, опити за зареждане на вода, които ще забавляват гостите, но и ще ги образоват за свойствата на водата,  ще провокират  творческото и логическото мислене  с експерименти и произведения на изкуството.

Основен акцент в празничната програма на 22 март е официалната церемония по награждаването в националния фотоконкурс „Реките в България“, която ще започне от 14:00 часа в национален музей „Земята и хората“, в присъствието на Министъра на околната среда и водите Ивелина Василева.  В рамките на СЕДМИЦА НА ВОДАТА 16 -22 МАРТ в Музея се представят  50  фотографии от цялата страна, избрани между участниците  в едноименния национален фотоконкурс. Номинациите бяха определени от онлайн-публиката и независимо жури в състав: инж. Иван Иванов – председател на журито, председател на Българска асоциация по водите(БАВ),Г-жа Йова Апостолова – началник отдел „Връзки с обществеността и Протокол“, Министерство на Околната среда и Водите (МОСВ), Владимир Стратиев, eксперт във водния сектор, фотограф, Георги Величков, фотограф, един от създателите на www.photo-forum.net,  Евгени Динев, фотограф (www.evgenidinev.com).

Наградният фонд на конкурса се осигурява от Министерство на околната среда и водите (МОСВ) и Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС), партньор на инициативата.

Пълната програма на  Седмицата на водата както и онлайн-излъчванията следете на сайта  www.waterbridge.info.

Партньори на събитието са Министерство на околната среда и водите (МОСВ), Копирен центърМания Принт“, дружество „Софийска вода“, компаниите „Девин“, „ЮРОКОМ2000, „ПАЙПЛАЙФ България“, Grundfos, DB Sediments.

Медийни партньори са БНР, БТА, БУЛАКВА, Ел Медиа, „Eкология&Инфраструктура” „България без граници“.
За 22 март – световен ден на водата

Световният ден на водата е международна инициатива, даваща възможност на повече хора да се запознаят с проблеми в световен мащаб, свързани с водата, както и да се вдъхновят за предприемане на действия за разпространяване на информацията или за вземане на мерки за намаляване на различията в достъпа и употребата на природните водни ресурси.  Световният ден на водата датира от 1992 г., когато на Конференция на ООН по въпроси, свързани с околната среда,  се взема решение 22-ри март  1993 да е първият Световен ден на водата. От тогава всяка година, ООН-Вода – световната структура, която координира работата на ООН за водоснабдяване и канализация – задава темата за Световния ден на водата, съответстваща на настоящо или бъдещо предизвикателство. Кампанията за ангажираност се координира от един или няколко от членовете на ООН-Вода.

 

Тази година мотото на Световния ден на водата е: Вода и работни места.

Днес, почти половината от  работещите хора в световен мащаб  – около 1,5 милиарда души – работят в сектори, свързани с водите като почти всички работни места зависят от водата или от гаранциите за нейната сигурна доставка. Същевременно милиони хора по света, които работят във вода, са лишени от основни трудови права. Темата през 2016 г. – вода и работни места – се фокусира върху това как достатъчното количество и качество на водата може да промени живота и поминъка на работниците – и дори трансформира общества и икономики.

За повече информация:

0879 20 55 66 – инж. Иван Иванов, председател на БАВ

0878 88 69 77 – Антоанета Салфидж, „Аз обичам водата“

 

NEW_400x100

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back To Top